Sollicitatietips van Werk in de chemie

Ieder sollicitatiegesprek is weer anders. Daarom is het niet mogelijk om exact aan te geven hoe een sollicitatiegesprek precies zou moeten verlopen. Wel is het handig om aan een aantal punten te denken tijdens het sollicitatiegesprek. Hieronder een aantal tips!

Wees goed voorbereid

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in je gaan zeker de volgende vragen stellen:

  • Wat verwacht je van dit bedrijf?
  • Waarom ben jij het meest geschikt voor deze functie?
  • Noem eens drie goede en drie slechte eigenschappen van jezelf?
  • Waarom heb je op deze vacature gesolliciteerd?

Het is verstandig om voor het sollicitatiegesprek je CV nog eens goed door te nemen en voorbereid te zijn op vragen die hierover gesteld kunnen worden.
Als een werkgever gaten vindt in jouw CV is het handig om hier een verklaring voor te hebben, mocht men hiernaar vragen.

Goede indruk

Zorg dat je bij iedereen die je tegenkomt in het bedrijf een goede indruk achterlaat. Dit betekent niet dat je iedereen een hand hoeft te schudden maar laat in ieder geval wel een goede indruk achter. Dit worden in de toekomst tenslotte jouw collega’s als je aangenomen wordt. Het oordeel van deze mensen over jou kunnen ze best meenemen in het totaal plaatje.

Stel zelf vragen

Hieronder een aantal tips die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt toepassen:
Informeer aan het begin van het gesprek wanneer de gelegenheid zich bevindt om zelf vragen te stellen; Maak altijd van de tijd die je krijgt om vragen te stellen gebruik, hierdoor kom je geïnteresseerd over; Probeer de vragen in een chronologische volgorde op te bouwen, begin dus niet gelijk over het salaris en bonussen; Als je een vraagt stelt, mag je een duidelijk antwoord verwachten. Als het antwoord niet helemaal duidelijk is, is het verstandig om door te vragen totdat het voor JOU duidelijk is.

Nog een aantal (algemene) tips

  • Gebruik geen alcohol of sigaretten vlak voor een sollicitatiegesprek. Het is erg onaangenaam als degene die met jou het gesprek moet voeren nare luchtjes ruikt.
  • Zorg dat je jezelf blijft! Verkoop jezelf zoals JIJ bent.
  • Lichaamstaal zegt een hoop! Presenteer jezelf in een juiste houding. Rechte rug en oogcontact houden.
  • Zorg dat je niet te laat komt. Zo kom je erg onhandig en ongeïnteresseerd over. Het is verstandig om 15 minuten van te voren aanwezig te zijn zodat je rustig en goed het sollicitatiegesprek in gaat.
  • Doe je telefoon uit en zorg dat je passende kleding aantrekt. Passend wil zeggen dat je er goed aan doet geen 3-delig pak aan te trekken als dat totaal niet bij jou past.

Tot slot

Ga vol voor de functie waar je op solliciteert en zorg ervoor dat je veel plezier beleeft aan het voeren van deze gesprekken. Zo kom je namelijk écht over.

Bekijk het volledige aanbod aan chemie vacatures!